Přijedete do Bratislavy?

XXII. Mezinárodní výměnný den KSBC – Událost/Pozvánka/Přihláška

Pak se vám může hodit pár informací, které už se nám do pozvánky nevešly:

Cesta autem by neměla být problém, ale mějte na paměti, že také na Slovensku se platí mýto a naše dálniční známky zde neplatí. Vozidla do 3,5 tuny musí mít elektronickou dálniční známku. Oproti klasické nálepce ji lze zakoupit ještě před cestou přes internet, tedy i po cestě z mobilního telefonu na https://eznamka.sk/selfcare/purchase Známka je registrována k poznávací značce vozidla, takže při případné kontrole se neověřuje přítomnost nálepky na čelním skle, ale platnost dle SPZ. Na místě ji lze zakoupit po celých 24 hodin na hraničním přechodu Brodské – Břeclav (dálnice D2). Úhrada kartou, samoobsluha. Nejlevnější známka je na 10 dní a stojí 10 EUR.

Přímo v místě konání je podle mapy parkoviště.

Vlaky jezdí poměrně často a jízdné by nemělo být příliš vysoké, zvlášť pro cestující nad 65 let. Díval jsem se na jízdní řády (odjezdy z Prahy) a zjistil jsem, že na internetu již lze zakoupit jízdenky na vlaky společnosti Regio-Jet. České dráhy uvádějí jen spoje, ale jízdenky lze zakoupit nejdříve 60 dní před odjezdem. Bude dobré zakoupit je v předstihu, na poslední chvíli by už nemusely být, zvláště pro cesty v pátek a v neděli.

Dálkové autobusy provizorně končí na autobusovém nádraží Mlynské nivy. Jura Průžek mi napsal, že tam probíhají jakési rekonstrukce a situace se mění podle jejich postupu, ale v pozvánce je napsáno, jak se odtamtud dostat.

MHD: Počítejte s tím, že jízdenky (pásmo 100 + 101, 30 minut, 0,90 €) nelze zakoupit ve voze, jen v prodejně dopravního podniku u hlavního nádraží a v trafikách. SMS-jízdenka je sice možná, ale nejsem si jist, zda ji lze zakoupit i z našich telefonů. Jura varuje: Neberte si taxi z Mlynských nivů s SPZ začínající KN (Komárno – okrádači 7-8 €/km)! No, my asi taxíky nepojedeme. Pozor: Nárok na slevu resp. bezplatnou přepravu v MHD mají pouze občané Slovenské republiky!

Zkoumal jsem i možnosti ubytování. V samotné Rače jsou jen dva hotely a nejsou až tak levné. Zvažte, zda by nebylo dobré rezervovat si co nejdřív levnější ubytování v nějakém penzionu ve městě a na místo dorazit tramvají. Internet pomůže.

Pokud byste chtěli přijet až v sobotu dopoledne (výměna začíná v 11:00), zvažte, zda nevyjet už v pátek odpoledne, přespat v Břeclavi a časně ráno pokračovat do Bratislavy.

V případě potřeby kontaktujte Juru Průžka, jeho e-mail i telefon najdete na pozvánce.

JK