Sladidla jsou potravinářské přísady do jídla s větším chuťovým efektem než cukr – mohou být až 3 000× sladší než cukr. Mají ale ve srovnání s cukrem obvykle menší množství energie; některé z nich nemají téměř žádné kalorie. Podle způsobu výroby se dělí na umělá a přírodní.
Mezi nejznámější mezinárodní výrobce patří:
- Equal – web: equal.com
- Canderel – web: canderel.uk.com
- Splenda – web: splenda.com
- SWEET´N LOW – web: sweetnlow.com
- Natrena – web: natrena.nl
Od roku 2011 je v Evropské unii jako sladidlo povolena také stévie, tedy extrakt ze stévie. Listy rostliny jsou 20× sladší než cukr, extrakt z rostliny dokonce 300×. Výrobky z ní pocházejí od různých firem, například:
- Truvia – web: truvia.com
- Sweetly Stevia – web: sweetlystevia.com
Ve svých sbírkách máme sáčky, krabičky se sladidly převážně zahraniční výroby; převažují kousky americké, italské, portugalské, španělské.
Česká sladidla se v restauracích objevují jen sporadicky. Možná se ale začíná blýskat na lepší časy a do svých sbírek můžeme zařadit sladidla (převážně ale krabičky a dávkovače) různých značek, např. výrobky řady Clio, DiaChrom, Irbis, FAN sladidla.