Sladidlo – sweetener – sladilo – édulcorant – zoetstof – dolcificante – zasladivač

Sladidla jsou potravinářské přísady do jídla s větším chuťovým efektem než cukr – mohou být až 3 000× sladší než cukr. Mají ale ve srovnání s cukrem obvykle menší množství energie; některé z nich nemají téměř žádné kalorie. Podle způsobu výroby se dělí na umělá a přírodní.

Mezi nejznámější mezinárodní výrobce patří:

Od roku 2011 je v Evropské unii jako sladidlo povolena také stévie, tedy extrakt ze stévie. Listy rostliny jsou 20× sladší než cukr, extrakt z rostliny dokonce 300×. Výrobky z ní pocházejí od různých firem, například:

  • Truvia – web: truvia.com
  • Sweetly Stevia – web: sweetlystevia.com

Ve svých sbírkách máme sáčky, krabičky se sladidly převážně zahraniční výroby; převažují kousky americké, italské, portugalské, španělské.

Česká sladidla se v restauracích objevují jen sporadicky. Možná se ale začíná blýskat na lepší časy a do svých sbírek můžeme zařadit sladidla (převážně ale krabičky a dávkovače) různých značek, např. výrobky řady Clio, DiaChrom, Irbis, FAN sladidla.